Naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko ♡
Dziś przychodzę do was z przepisem na rewelacyjne naleśniki na słodko. Z tego przepisu wychodzą około 4 duże naleśniki i jest o tyle idealny, że nawet pierwszy się udaje 😅
Nie jest wegański, używamy do ciasta jajek, ale można go zweganizować.
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka ryżowo-kokosowego
180 ml wody gazowanej
3 łyżki oleju ryżowego
banan lub mus jabłkowy
Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na rozgrzanej patelni.
Składniki na nadzienie:
Dwa banany
Połowa dużego jogurtu owsianego Alpro
Dodatki na górę:
Syrop daktylowy
Dżem jabłkowy
Wykonanie naleśników na słodko:
Dodać dwa 'jajka' w proszku, całego banana lub 10 łyżek musu jabłkowego wymieszanego z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Musimy wtedy dosypać więcej mąki, tak aby konsystencja była dobra, trochę jak gęsty sok wyciskany. Ważne jest też to, że banan i mus są słodkie, więc naleśnik też będzie słodki.
Smakiem też możemy się bardziej bawić. Zależnie jakiego mleka roślinnego użyjemy, naleśnik będzie inaczej smakował. Przykładowo mleko ryżowe, da nam słodsze ciasto. Sojowe jest neutralne, a orkiszowe i kokosowe dają bardzo wyraźny posmak jak kwasu chlebowego, czy kokosu. Za to nerkowca i owsiane, są gęste i ciasto robi się zbite. Marka także ma spore znaczenie, najlepiej próbować różnych opcji, a potem wybrać, tą która nam najbardziej pasuje.
Jako wypełnienie dajemy dowolny jogurt - zwykły lub roślinny. Jogurt roślinny możemy zmiksować z wegańskim mascarpone, wtedy są bardziej sycące i nadzienie staje się gęściejsze. Do mlecznego jogurtu, najlepiej homogenizowanego waniliowego, dajemy normalne mascarpone. Jak zrobimy ciasto na mleku kokosowym, ale tym w kartonie, jako napój kokosowy i to posypiemy wiórkami kokosowymi, to mamy niebo w gębie . Dodając tłuszcz do ciasta, nie musimy już go dawać na patelnię, jeśli mamy ją w dobrym stanie 🤣 Dżemy, owoce, orzechy, czekolada itp. jako dodatki są zależne od naszych preferecji.
W tym wydaniu na jednego naleśnika dałam po pół banana wkrojonego do środka i po dwie łyżki jogurtu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz